Thursday, 14 September 2017

Tragedi Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah

Tragedi ngeri ...23 pelajar dan warden terkorban dalam kebakaran pusat Tahfiz...mayat bertindih


Laungan azan kedengaran berkumandang pada surau dan masjid sekitar ketika api sedang marak dalam tragedi kebakaran di Pusat Tahfiz Darul Quran Ittifaqiyah di Jalan Keramat Ujung di Kuala Lumpur awal pagi Khamis.
Sehingga berita ini ditulis, 23 orang sudah disahkan meninggal dunia - 23 pelajar yang berumur antara 13-17 tahun dan dua warden pusat itu .
Jabatan Bomba dan Penyelamat Kuala Lumpur berkata, kebakaran dipercayai bermula jam 5.10 pagi dari tingkat atas bangunan tiga tingkat itu.
Bomba berkata, 20 mangsa dilaporkan cedera manakala tiga kritikal.

Mereka kini dirawat di Hospital Kuala Lumpur (HKL).
Polis menutup laluan di Jalan Keramat Hujung, yang menghubungkan Jalan Pasar Keramat ke Bukit Pawang, susulan kejadian berkenaan.
Menurut Jabatan Bomba dan Penyelamat, api dipercayai bermula dari tingkat atas pusat tahfiz tiga tingkat itu, dipercayai tempat pelajar serta warden tidur.
Ketua Polis Kuala Lumpur Datuk Amar Singh Ishar Singh memberitahu semua mayat yang ditemui di tingkat paling atas dalam keadaan rentung dan bertindih antara sama lain.
 
Katanya mayat-mayat  ditemui di dua kawasan berasingan di tingkat berkenaan. 
 
Katanya pusat tersebut hanya mempunyai satu pintu keluar masuk dan menyebabkan sebahagian penghuni terperangkap serta gagal menyelamatkan diri.
 
Keadaan tingkap di madrasah berkenaan juga tidak mempunyai aspek keselamatan yang membolehkan ia digunakan untuk kecemasan.

Beliau dipercayai merujuk kepada semua tingkap yang bergeriji.
Menteri Wilayah Persekutuan Datuk Seri Tengku Adnan Mansor antara paling awal berada dilokasi mendengar taklimat pihak berkuasa selain menenangkan waris.-14/9/2017
Foto Oleh Rabbani Jamian


TPM mahu aspek keselamatan pusat tahfiz dipatuhi...jamin tak campurtangan pentabiran


Timbalan Perdana Menteri Datuk Seri Zahid Hamidi yang melawat Pusat Tahfiz Darul Ittifaqiyah di Jalan Keramat Ujung, Kuala Lumpur mahu kejadian terbaru yang korbankan 23 orang wujudkan kesedaran bahawa aspek keselamatan wajib dipatuhi.
 
Beliau akui kesulitan pihak berkuasa nak selaraskan aspek keselamatan kerana adanya rasa curiga kononnya kerajaan nak ambilalih atau campurtangan dalam urusan pentabiran pusat-pusat tahfiz.
 
Bercakap dalam sidang akhbar di lokasi itu Zahid beri jaminan kerajaan tidak berhasrat nak campurtangan atau ambilalih pentabiran dalam usaha nak menyelaras aspek keselamatan.
 
Katanya rekod menunjukkan sejak 2011 sebanyak 31 kes kebakaran berlaku di pusat-pusat tahfiz. 
 
Timbalan Perdana Menteri kata pada bulan Mei lalu beliau sendiri telah melancarkan program bomba sukarela untuk pusat tahfiz dan sekolah agama rakyat.
 
Namun katanya ada kalangan pusat tahfiz dan sekolah agama rakyat yang khuatir kononya kerajaan mahu campurtangan atau ambilalih pentabiran sekolah berkenaan.
 
"Kita hanya melihat dari aspek keselamatan,"katanya.
Beliau berkata kerajaan akan beri bantuan sewajarnya kepada mangsa kejadian.
 
Menurutnya keutamaan kini adalah untuk mengenalpasti identiti 23 mereka yang terkorban dalam kejadian itu. 
 
Zahid terus ke Datuk Keramat sejurus tiba dari lawatan ke Sibu,Sarawak.
 
Sementara itu ketika bercakap dalam sidang akhbar di Lapangan Terbang Antarabangsa Sibu beliau berkata  pusat tahfiz yang terbakar di Datuk Keramat  tidak berdaftar dengan Kementerian Pendidikan.
 
Timbalan Perdana Menteri berkata semakan juga akan dibuat sama ada pusat tahfiz itu berdaftar dengan Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan, atau mana-mana yayasan.
 
"Ini bukan pertama kali, kita amat prihatin, kita tahu setiap dua atau tiga tahun ada saja kejadian insiden kebakaran atau kejadian seperti ini, kejadian struktur bangunan yang runtuh di sekolah-sekolah ini," katanya.
 
Beliau berkata kerajaan menghormati dan berpegang teguh dengan pendirian bahawa hal agama, termasuk berkaitan sekolah agama rakyat, termaktub di bawah pentadbiran kerajaan negeri, manakala Jabatan Kemajuan Islam Malaysia (Jakim) pula memantau dan menyalur bantuan tertentu dengan baik.
 
"Tapi kita lihat memang ada tahap piawaian keselamatan di sekolah-sekolah ini yang tidak dipatuhi, seolah-olah ada kedegilan di kalangan mereka yang melihat seolah-olah kerajaan nak campur tangan dalam urusan mereka," katanya
 
Kebakaran pada 5.15 pagi itu mengorbankan 21 pelajar dan dua guru. Madrasah tiga tingkat itu menempatkan 36 pelajar dan enam guru.
 
Zahid berkata kerajaan sentiasa mengambil berat terhadap tahap keselamatan pelajar di sekolah-sekolah dalam negara, baik yang dikendalikan penuh oleh kementerian, mahupun yang dikendalikan oleh pihak swasta dan persendirian.
 
Katanya sebagai sebuah pentadbiran yang prihatin, kerajaan sentiasa mengambil berat dan tidak akan berkompromi dengan sebarang malapetaka, lebih-lebih lagi apabila ia melibatkan kehilangan nyawa.- 14/9/2017

Foto oleh Rabbani Jamian 


No comments:

Post a comment