Tuesday, 14 February 2017

Food Flotilla selamat berlabuh di Chittagong, Bangladesh

Kapal flotila sudah berlabuh Chittagong...

Di pelabuhan Yangon Khamis lalu adalah fasa pertama misi Flotila ke Myanmar hantar bantuan kepada etnik Rohingya...tengahari Selasa kapal Nautical Aliya berlabuh di pelabuhan Chittagong untuk fasa kedua misi kemanusiaan itu.
 
Kapal berkenaan asalnya diminta berlabuh di Cox Bazar sejurus masuk ke perairan Bangladesh pagi semalam.Namun pihak berkuasa Bangladesh ubah keputusan minta kapal terus berlayar ke Chittagong.
 
Sejak bertolak dari Pelabuhan Kelang misi itu kini sudah masuk hari ke 12 dengan membawa pelbagai bantuan termasuk makanan dan ubatan.
 
Nautical Aliya tiba di pelabuhan Chittagong jam 12.30  tengahari dengan diiringi dua bot pengawal pantai Bangladesh serta kapal Tentera Laut Bangladesh.
 
Ketua misi kemanusiaan Datuk Seri Abdul Azeez Abdul Rahim berterima kasih kepada kerajaan Bangladesh kerana membantu menyediakan laluan khas ke pelabuhan.
 
"Memang pelabuhan ini sibuk dan harapnya semua urusan dipermudahkan," katanya.
 
Dalam pada itu, beliau berkata setakat ini hanya 25 sukarelawan dibenarkan turun ke darat untuk pergi ke kem pelarian Rohingya di Bangladesh.
 
"Kami akan adakan perbincangan dan rundingan bagi membolehkan semua sukarelawan turun membantu di kem pelarian Rohingya," katanya.

Misi itu yang dikenali sebagai Food Flotilla for Myanmar anjuran Kelab Putra 1Malaysia dan Majlis Perundingan Pertubuhan Islam Malaysia disertai 182 sukarelawan merangkumi wakil pertubuhan bukan kerajaan dari Malaysia dan negara luar, pasukan perubatan, tenaga pengajar dan pengamal media.- 14/2/2017 - DARI MOHAMED HIEKAL DIATAS KAPAL NAUTICAL ALIYA DI CHITTAGONG,BANGLADESH
No comments:

Post a comment